Архивска грађа као најдрагоценији чувар истине

ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ – 95. ГОДИНА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ

„Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, као оснивачи Архива Војводине, веома су поносни на јубилеј од 95 година, од када је званично почела са радом ова установа од националног значаја“, рекла је данас у Архиву Војводине, честитајући јубилеј, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Секретар Драгана Милошевић је истакла да су архиви надрагоценији чувари нашег идентитета, културе и историје. Она је додала да Архив Војводине, на понос свих нас, има архивску грађу од преко осам хиљада метара у 566 архивских депоа и фондова, а чињеница да чува и најстарији документ из XII века, који је богослужбени запис, говори о важности ове институције за целу државу.

Милошевићева је нагласила да начин на који је др Димитрије Кириловић чувао архивску грађу давне 1928. године, на чијим темељима је и основан Архив Војводине, служи свима нама на понос. Стога је данашња изложба, као и промоција књиге ауторке Љубице Будаћ од изузетне важности и за генерације које долазе.

„Данас смо сведоци, више него икада, да је истина, која се чува у архивским списима, документима, па и личним документима, врло битна у временима различитих државних превирања. Истина се не може сакрити и избрисати. Она се чува и похрањује будућим генерацијама, како би наставиле да ту истину о нашој култури и идентитету несебично чувају и иду стопама оснивача архивистике др Димитрија Кириловића“, казала је Милошевићева.

Уочи отварања изложбе “Др Димитрије Кириловић – архивист, библиотекар и научни радник, живот у служби заштите културне баштине Војводине“, као и на отварању тематске изложбе архивских докумената ауторке Љубице Будаћ, обратио се и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је честитајући јубилеј апострофирао да је архив сам по себи ризница нашег народа, која чува његову истину, чува приче и доказе о временима у којима су живели, приче о људима и искрени су чувари историјских чињеница.

Речи захвалности упутио је директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, истичући да је у Архиву благо од националног значаја записано у 45 милиона докумената.

У име председника Републике Србије Александра Вучића, јубилеј је честитао саветник за културу Дејан Савић, који се овом приликом осврнуо на значај културе за једну државу, као и на важност чувања сваког документа, као сведока историје.

Осврт на значај, улогу и саму књигу о др Димитрију Кириловићу изнели су председник Матице српске др Драган Станић, управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић и ауторка књиге и изложбе Љубица Будаћ.

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.