На данашњи дан 26.11.

– Данас је празник Свети Јован Златоусти. Рођен је у Антиохији 354. године као син војводе. Учио је грчку филозофију и, прозревши грчко незнабоштво, усвојио је хришћанску веру. Крстио га је антиохијски патријарх Мелетија, а мало иза тога и његови родитељи примише крштење. По смрти родитеља, Јован се замонашио, написао књигу „О свештенству“, а убрзо потом патријарх га је рукоположио за свештеника. Прославио се својим подвигом, блиставим умом и снажном речи, а по жељи цара Аркадија, Јован је изабран за патријарха цариградског. Шест година управљао је Црквом мудро и ревносно и за то кратко време много учинио. Послао је мисионаре незнабожачким Келтима и Скитима. Раширио је милосрдну делатност цркве, сузбио је симонију (продаја опроста за новац) у цркви, постидео јеретике и изболичио царицу Евдоксију. Растумачио је Свето писмо својим бистрим умом и невероватном речитошћу и оставио Цркви многе драгоцене књиге својих беседа. Народ га је поштовао, завидљивци су га мрзели, а царица га је два пута послала у изгнанство. У месту Коману у Јерменији, на Крстовдан 407. године, са Божијим именом на уснама, душа златоустог патријарха преселила се у Рај. Његове мошти почивају у Ватикану сем главе која се налази у Успенском храму у Москви.

1893.- Умро је српски филозоф, писац и политичар Милан Кујунџић Абердар, један од првих професора филозофије на београдској Великој школи, члан Српске краљевске академије, председник скупштине Србије и министар просвете. Студирао је у Бечу, Минхену и Паризу, дипломирао у Оксфорду. У младости је био један од вођа Уједињене омладине српске и уредник њеног гласила „Млада Србадија“. Стихови овог изразито романтичарског песника позивали су на борбу против угњетача, за ослобођење и уједињење поробљене браће. Дела: „Кратки преглед хармоније у свету“, „Иде ли свет на боље или на горе“, „Филозофија у Срба“, „Шта је и колико у нас урађено на лођици“ (логици), спев „Српски патријарх“, балада „Невеста хајдукова“.

2000.- Други по висини врх на Фрушкој гори добио је назив Павлашов чот, по др Игњату Павлашу, најистакнутијем новосадском планинару и председнику „Планинарског друштва Фрушка Гора“, основаног 1924. године, претходнику Планинарско-смучарског савеза Војводине (ПССВ).

Нема коментара

Оставите одговор