„Новосадске улице” у Музеју Војводине

Изложбу фотографија „Новосадске улице“ отворио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић, симболично 9. новембра, на дан уласка српске војске у Нови Сад, односно ослобођења нашег града у Првом светском рату, а грађани ће је моћи погледати до 19. новембра у Музеју Војводине, Дунавска 35.

Поставку чини 67 фотографија од 30 еминентни аутора из Новог Сада, али и из других градова Србије који су протеклих година боравили у Српској Атини, а који су кроз објектив фотоапарта успели да забележе тренутке спонтане свакодневице и лепоте новосадских улица, које обично већини промакну.

Новосадски фоторепортер Дарко Дозет појаснио је да када се каже “Новосадске улице“ да је то широк појам, јер се не мисли стриктно на сокаке, већ на детаље, историју и квартове – од Алмашког краја до Новог насеља али и старих здања у центру града.

– Много је аутора који су се представили различитим фотографијама на којима су успели да овековече и дотакну све сегменте у нашем граду – казао је Дозет. – Свако ко није из одавде може кроз њихове фотографије на леп начин да доживи Нови Сад, као један модеран средњоевропски град пун историје, али који се истовремено динамично развија, живи и дише. На фотографијама углавном преовладавају делови Алмашког краја и строгог центра, што не чуди, јер већина посетилаца се углавном шета и задржава у срцу града.

Аутор су успели да усликају Нови Сад из занимљиве и јединствене преспективе, из „скривених“ углова.

– Од аутора смо тражили да не шаљу „типичне разгледнице“ Новог Сада него да пробају да дочарају моменте на које већна људи не обраћа пажњу – објаснио је Дозет. –  Забележили су занимљив поглед на Нови Сад и његову јединствену атмосфера. Тако је Душан Милутиновић усликао Трг слободе кроз врата Војвођанске банке.

Према речима Дарка Дозета на изложби учествује и неколицина врсних аутора из других градова Србије и издваја Владимира Мијаиловића, Душана Милутиновића, Драгана Лапчевића, Дејана Чавића,  Марију Ердељи…

– Интересантно је да се, поред познатих новосадских фоторепортера, појављују имена младих на изложби, наслединка наших искусних колега, па се тако Матија Цандир може похвалити да му је ово прва изложба – рекао је Дозет закључивши да је потребно да се једном годишње организује изложба посвећена Новом Саду.

Селектор овогодишње изложбе је кандидат мајстора фотографије Фото савеза Србије Јан Вало, а организација је спроведена у сарадњи са музејским саветником Музеја Војводине Даријушом Самијем. Фото-асоцијација Војводине је, с обзиром на успех прошлогодишње поставке, донела одлуку да ова изложба постане традиционална.

С. Ковач

Фото: С. Шушњевић

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.