ОМЛАДИНА ВИСОКЕ КРАЈИНЕ У СРБИЈИ

Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине био је покровитељ и домаћин омладини из општина Дрвар, Босанско Грахово и Гламоч која је посјетила Србију.

У оквиру ове посјете најприје је организован пријем у Председништву Републике Србије када је госте примио Генерални секретар председника –  Никола Селаковић. Омладина је посјетила и Скупштину АП Војводине и упознала се са радом ове институције као и Градску кућу у Новом Саду.  Други дан посјете био је резервисан за обилазак Православног манастира Велика Ремета на Фрушкој гори као и обилазак Петроварадинске тврђаве.

На почетку ове посјете у Председништву Републике Србије, Никола Селаковић је пожелио овој омладини пуно успјеха у животу, раду и образовању, а прије свега их је упознао са историјом и значајем институције и зграде у којој се налазе. Као прави домаћин, провео је омладинце из Високе Крајине кроз све одаје Председништва, приповједајући им о многим важним личностима и догађајима који су се овдје одиграли. Ипак, најважнија порука од стране Николе Селаковића, је била да не напуштају своја огњишта и да својим радом и ангажовањем учине свој крај љепшим мјестом за живот, нагласивши да ће у томе, као и до сада, имати велику подршку и помоћ Председника Србије.

У Скупштини АП Војводине омладинци су могли чути нешто и о историји и значају ове институције, гдје су се окријепили и затим посјетили Градску кућу Града Новог Сада. Незаобилазан је био и обилазак Петроварадинске тврђаве, али свакако духовно најбогатија је била посјета Манастиру Велика Ремета. Игуман овог манастира, отац Стефан, је послије литургије, уз посну трпезу, одржао пригодну бесједу свим вјерницима и посјетиоцима, а чуле су се и гусле, као и стихови Ранке Срдић Милић.

Један од најзаслужнијих за ову посјету, директор Фонда, Душко Ћутило је истакао:

– „Била ми је велика част и задовољство да будем домаћин овим младим људима. Фонд је у претходне две ипо године успоставио изузетну сарадњу са овим општинама које смо у више наврата посетили а иницијативу омладинске организације Дрвар којом су изразили жељу да посете Србију смо прихватили са великим задовољством. Веома је важно унапређивати сарадњу нашег народа у свим крајевима у којима живи а посебно сматрам да је важно подржавати програме и пројекте омладине који су будућност средина из којих долазе. Захваљујем се свим институцијама које су организовале пријем нашим гостима а посебан утисак је сасвим сигурно оставила посета Председништву Републике Србије када нам је домаћин био Генерални секретар председника Никола Селаковић. Такође бих похвалио и омладинску организацију из Дрвара која је иницирала ову посету која ће, верујем, оставити позитиван траг младим људима који су нас посетили. Ми ћемо им у наредном периоду бити сигуран и поуздан партнер у релазацији предстојећих пројеката који би требало да побољшају друштвени живот младих у овим општинама.“

Уз ријечи захвалности Фонду и Душку Ћутилу, предсједник Омладинске организације „Дрвар“, Жељко Папак је додао: „Ова посјета имала је и радни карактер јер смо разговарали са господином Селаковићем о нашим потребама, на који начин можемо да побољшамо друштвени живот младих у нашим општинама и како да зауставимо одлазак младих. Добили смо позив за нови сусрет у мају мјесецу а до тада ћемо радити на прављењу листе приоритета како бисмо имали конкретне предлоге како нам Република Србија може помоћи у рјешавању ових проблема.

Једно веома лијепо путовање, искуство, дружење 40-ак младих људи али и велика нада у боље сутра, да нисмо заборављени, да се можемо ослонити на некога чија помоћ сигурно неће изостати.“

Вести данаСрпски крајеви

АП ВојводинаБосанско ГраховоВисока КрајинаГламочДрварНови СадРепублика Србија

Оставите одговор