Отворена изложба „Тако су говорили наши преци“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је у петак 14.05.2021. године у Музеју Војводине изложбу „Тако су говорили наши преци“ Српског националног савета Црне Горе, која има за циљ да осавремени и актуелизује знамените историјске личности и поједине историјске периоде српског народа у Црној Гори.

“Ова изложба је својеврсни мозаик великих и вечних речи и мисли које су кроз векове изговарали и записивали они највећи међу нама – од Светог Симеона и Светог Саве, Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског, Петра Петровића Његоша и књаза и краља Николе, до Сердар Јанка Вукотића и бескрајног мноштва других чији су животи и дела незаобилазне константе нашег индентитета и данас и у времену које долази“, рекао је председник Мировић.

Мисли и речи поменутих великана о Србима, свом пореклу и идентитету, како је констатовао, трају толико дуго и толико су нам важне данас зато што су то речи љубави, оданости, јединства и заједништва – баш оног што је сачувало и одржало не само наш српски народ, већ и све друге народе у искушењима којима су били изложени.

„Ова изложба је сублимација самог темеља нашег постојања и вечан путоказ наше будућности“, казао је председник Мировић.

Он је истакао да су величанствене литије које су пре годину и по дана започеле у Црној Гори и које су довеле до политичких промена, омогућиле да снажан српски дух Црне Горе поново васкрсне, а да тај дух видимо и у порукама великана које приказује ова изложба.

„Државе се стварају и нестају, али дух народа као што су то они говорили, треба да живи и живеће и у временима испред нас“, навео је Мировић и поручио да ће Покрајинска влада и убудуће подржавати националне институције српског народа у Црној Гори.

„Српски народ у Црној Гори бори се за очување сопственог идентитета. Покушавамо да сачувамо оно што смо наследили од наших предака и овим пројектом желимо да дамо допринос развоју заједништва и слоге“, рекао је председник Српског националог савета Црне Горе Момчило Вуксановић, уз поруку да „ако не можемо бити у једној држави због стицаја околности, обавезно будемо у једној култури“.

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

VestiСтазама завичаја

Игор МировићКњаз НиколаПетар Петровић ЊегошПокрајинска владаСвети Василије ОстрошкиСвети Петар ЦетињскиСвети СаваСвети СимеонСердар Јанко ВукотићСрпски национални савет Црне ГореТако су говорили наши преци

Коментари су затворени.