Самостална изложба слика „СТРАШНИ ЧИН“ аутора Марка Гаћеше

Свечано отварање ове изложбе је у Архиву Војводине, Жарка Васиљевића 2а у Новом Саду 05. августа 2021. године са почетком у 19:00 часова. Изложба ће бити постављена до 17. августа 2021. године.

На овим сликама нам „дјечак из колоне“ приказује свој доживљај овог СТРАШНОГ ЧИНА. Тог августа 1995. Године, Марко је имао само 3 године када је са породицом заувијек морао да напусти кућни праг. Израстао је данас у одличног младог сликара како би нам кистом и бојама испричао причу коју дијели са 250.000 сународника. Наиме, толико је Срба протјерано са својих огњишта за само пар дана од стране хрватских снага у акцији коју називају „Олуја“. Остале су спаљене српске куће  и бројни други објекти, а само мањи број породица се вратио и данас живи у овим српским крајевима. Према подацима „Веритаса“, именом и презименом, је убијено или нестало 2.313 Срба, од тога 1.205 цивила, а међу њима 522 жене и 12 дјеце. И четврт вијека касније, туга и бол не јењавају и јасно се могу видјети на овим сликама. На једној од њих се налазе и нека од имена страдалих и протјераних.

Дужни смо да његујемо културу сјећања и да никад не заборавимо страдања српског народа, а ове слике ће остати вјечно да свједоче о једном од највећих злочина крајем 20. вијека који је до данас остао некажњен.

Изложбу организује Удружење „Српски крајеви“ из Новог Сада уз подршку Архива Војводине, Представништва Републике Српске у Србији и Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.