Све о 2. КОНГРЕСУ ПРИВРЕДНИКА СРПСКИХ КРАЈЕВА

Удружење „Српски крајеви“ организује 2. КОНГРЕС ПРИВРЕДНИКА СРПСКИХ КРАЈЕВА, а као партнер на овом пројекту учествује Представништво Републике Српске у Србији.  И овим путем вас позивамо да учествујете у овом својеврсном окупљању привредних и друштвених субјеката из свих српских крајева, а материјале за учешће можете преузети на крају текста.

Право учешћа имају сви представници ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКАТА, ИНСТИТУЦИЈА и ЦИВИЛНОГ СЕКТОРА (Удружења и сл.).

Учешће је потпуно бесплатно и потребно је само неколико минута вашег времена како би постали учесници конгреса и представили ваше пројекте и дјелатност осталим учесницима и широј јавности.

ДАКЛЕ, СВИ УЧЕСНИЦИ ЋЕ ИМАТИ БЕСПЛАТНУ ПРОМОЦИЈУ НА НАШЕМ САЈТУ И САЈТОВИМА И ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦАМА СВИХ НАШИХ САРАДНИКА И ОСТАЛИХ УЧЕСНИКА КАО И У НАШИМ ШТАМПАНИМ ИЗДАЊИМА НАЈМАЊЕ ГОДИНУ ДАНА.

„Послујмо заједно – будимо јачи“ и окупимо на једном мјесту ПРИВРЕДУ, ИНСТИТУЦИЈЕ и ЦИВИЛНО ДРУШТВО за добробит и сарадњу свих српских крајева.

Организатор: Удружење „Српски крајеви“

Партнер: Представништво Републике Српске у Србији

Конгрес су подржали: Управа за дијаспору и Србе у региону (МСП Р. Србије), Покрајински секретаријат за привреду и туризам АП Војводине, Покрајински секретаријат за регионални развој АП Војводине, Фонд за помоћ избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине, Привредна комора Војводине и Привредна комора Републике Српске.

Главни циљ овог конгреса је повезивање привредника, институција и цивилног сектора свих српских крајева како би постизали што боље резултате у обављању својих дјелатности и повећали ниво међусобне сарадње и пословања. Дакле, као што гласи наша порука са 1. Конгреса привредника српских крајева – „ПОСЛУЈМО ЗАЈЕДНО – БУДИМО ЈАЧИ“.

Учесници конгреса обухватају три сектора дјеловања:

1.- ИНСТИТУЦИЈЕ – републичке институције Републике Србије и Републике Српске, покрајинске институције и институције локалних самоуправа

 • Представите вашу организацију, односно институцију, делатност, програме, пројекте и активности којима се бави на најбољи могући начин.
 • Будите доступни осталим учесницима конгреса – другим институцијама Републике Србије и Републике Српске, покрајинским и локалним институцијама, цивилном сектору – удружењима, предузећима и другим привредним и друштвеним субјектима.
 • Пронађите међу њима партнере за ваше програме и пројекте и омогућите да они пронађу вас.
 • Изнесите потенцијалне проблеме, дајте предлоге и понудите решења.

2.- ПРИВРЕДНИЦИ – мала, средња и велика предузећа, предузетници, репрезентативна удружења у привреди, привредне коморе и други привредни субјекти

 • Представите вашу фирму, пројекте, робу или услуге на најбољи могући начин.
 • Повежите се са другим привредницима, институцијама Републике Србије и Републике Српске, покрајинским и локалним институцијама и цивилним сектором
 • Пронађите међу њима партнере за ваше пројекте и омогућите да они пронађу вас.
 • Понудите им вашу робу или услуге
 • Изнесите своје проблеме, дајте предлоге и понудите решења.

3.- ЦИВИЛНИ СЕКТОР – друга удружења и организације која се прије свега баве очувањем културе, традиције и националног идентитета српског народа

 • Представите ваше удружење и активности које спроводите на најбољи могући начин.
 • Повежите се са другим удружењима, институцијама Републике Србије и Републике Српске, покрајинским и локалним институцијама и предузећима и другим привредним субјектима.
 • Пронађите међу њима партнере за ваше пројекте и омогућите да они пронађу вас.
 • Изнесите своје проблеме, дајте предлоге и понудите решења.

Ово није никаква нова организација него место проналажења нових и претходних сарадника, успостевљања међусобне сарадње и пријатељства, помоћи једних другима у реализацији пројеката и идеја, а све то за добробит, напредак и сарадњу организација и појединаца из свих СРПСКИХ КРАЈЕВА.

Могло би се рећи да је овај конгрес почетак окупљања свих релевантних чинилаца једног друштва у смислу јачања националне заједнице српског народа на свим меридијанима. На прошлом конгресу су се, између осталих учесника, представиле општине са већински српским становништвом у Федерацији Бих (Дрвар, Гламоч, Б. Петровац и Б. Грахово), те су представили план развоја, али и указали на проблеме са којима се сусрећу. Ове године очекујемо много већи одзив учесника и из других српских заједница, али и привредника и представника Републике Србије, Републике Српске, АП Војводине (Покрајинска влада је најзначајније подржала овај пројекат прошле године) и многе учеснике из локалних и регионалних самоуправа.

Специфични циљеви конгреса:

 • Удруживање свих чинилаца друштва српског културног простора укључујући представнике српске заједнице и привреднике из других држава у региону и дијаспори у циљу побољшања међусобне комуникације и пословања у свим сегментима
 • Међусобно упознавање, представљање  и промоција привредника, локалних заједница и цивилног сектора
 • Помоћ свим учесницима у презентацији и промоцији њихових дјелатности и конкретних пројеката у медијима
 • Помоћ економском развоју у угроженим срединама
 • Промоција привредних и туристичких потенцијала локалних заједница
 • Сарадња привредника и институција са цивилним сектором у области очувања културе, традиције и националног идентитета

Суштина значаја овог конгреса је у развијању и побољшању међусобног пословања а све у циљу напретка цјелокупне српске заједнице, како у Србији и Српској, тако и у другим срединама гдје живе и раде припадници нашег народа. Значајно је и помоћи опстанак нашег народа у економски угроженим подручјима као и побољшати рад организација и појединаца на пољу очувања културе, традиције и националног идентитета. Наиме, уколико „будемо знали једни за друге“, можемо очекивати да пронађемо бољу пословну понуду међу својима, да изградимо и покренемо производни погон са најповољнијим економским условима у некој неразвијенијој средини, да купујемо домаће производе из завичаја, да успјешно пролазимо на тендерима и јавним позивима, да спонзоришемо манифестацију од културног значаја коју сами препознамо као важну, да пронађемо партнере за своје пројекте итд.

Због познатих мера Владе Републике Србије, ове године конгрес ће се одржати само  путем интернета. Прва два дана конгреса ће на сајту www.srpskikrajevi.rs бити редом представљени сви учесници, а прецизан распоред представљања ћемо доставити свим учесницима, медијима и широј јавности путем сајта www.srpskikrajevi.rs и You tube канала СРПСКИ КРАЈЕВИ, као и директном електронском поштом. Када будемо имали коначну листу учесника (дан прије почетка конгреса), моћи ћете електронском поштом на e-mail srpskikrajevi@gmail.com да им поставите директна питања и изнесете ваше мишљење и предлоге. Трећег, завршног дана конгреса ћете моћи да погледате обраћање  најрелевантнијих представника свих сектора и чујете одговоре на нека од ваших питања.

Предвиђено је да конгрес траје 365 дана годишње, тако да ће ваше презентације остати на сајту www.srpskikrajevi.rs , You tube каналу СРПСКИ КРАЈЕВИ, линком конгреса на сајту Представништва Р. Српске и другим сајтовима, порталима, интернет страницама и на штампаном издању конгреса који ће се дистрибуирати након завршетка конгреса ПОТПУНО БЕСПЛАТНО.  Дакле, моћи ћете видео и штампаним материјалом да представите вашу дјелатност, односно вашу организацију или предузеће, али и посебне пројекте и активности којима се бавите.

Позивамо вас и да у пријавном листу изнесете ваше приједлоге о могућностима међусобне сарадње и евентуалне проблеме са којима се сусрећете у раду, као и идеје за рјешавање тих проблема. (није обавезно)

Да бисте се успјешно пријавили за учешће на 2. КОНГРЕСУ ПРИВРЕДНИКА СРПСКИХ КРАЈЕВА, потребно је да електронском поштом (e-mail) пошаљете пријаву на  www.srpskikrajevi.rs и то:

 1. Попуњен пријавни лист (достављен у прилогу) – ОБАВЕЗНО
 2. Лого фирме или организације у ПДФ формату
 3. Видео презентацију ваше организације или предузећа
 4. Видео презентацију посебних пројеката – максимално 5 презентација
 5. Рекламни летак у PDF формату максималне величине А4 за штампано издање

(Можете послати већ постојеће рекламне материјале)

Једино је обавезан попуњен пријавни лист који садржи само основне податке, али ради што боље презентације ваше организације или предузећа и ваших пројеката, препоручујемо да пошаљете што квалитетнији материјал за штампу и видео презентацију.

Ако више лица из једне организације или предузећа жели да учествује на конгресу, потребно је послати пријавни лист за свако лице – учесника.

Уколико имате вашу интернет страницу, довољно је да, поред пријавног листа,  пошаљете линк странице и лого у PDF формату и бићете представљени на начин на који сте се представили на вашој интернет страници. Ми ћемо поставити ваш лого са основним подацима у виду фотографије, а кликом на ту фотографију корисник ће директно посјетити вашу страницу. Ово важи и за ваше Facebook странице.

Све материјале шаљите искључиво на e-mail srpskikrajevi@gmail.com

Иако није обавезно, посебно молимо све учеснике да пријавне и све друге материјале шаљу на српском језику и ћириличном писму јер је очување ћириличног писма један од наших заједничких циљева.

Важно је да узмете учешће у овом пројекту како би формирали јединствен РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИКА, ИНСТИТУЦИЈА И ЦИВИЛНОГ СЕКТОРА СРПСКИХ КРАЈЕВА. Овај регистар ће бити доступан на сајту www.srpskikrajevi.rs и predstavnistvorsbg.rs , а путем линкова и на многим другим сајтовима.

ДОБРОДОШЛИ НА 2. КОНГРЕС ПРИВРЕДНИКА СРПСКИХ КРАЈЕВА!

С Поштовањем,

Славиша Рујевић, председник Удружења „Српски крајеви“ и

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији

Контакт: Славиша Рујевић, тел. +381-(0)65-4000-501 или srpskikrajevi@gmail.com

Пријавни лист и пратећу документацију можете преузети на: https://www.srpskikrajevi.rs/prijava-kongres-2020/

Пријава конгрес 2020

Коментари су затворени.