21. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Двадесет најбољих изворних певачких група из Србије и региона такмичило се на 21. фестивалу „Крајишки бисери“ у Пландишту. Титулу победника освојила је Мушка певачка група „Дрина“ – КУД гуслара „Бранко Радичевић“ из Нове Пазове.

У организацији Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“, у Пландишту је, 15. октобра 2023. године, одржан 21. фестивал „Крајишки бисери“. На фестивалу се такмичило 20 најбољих изворних певачких група из Србије и региона које негују традиционално певање крајишких Срба.

Церемонија свечаног отварања фестивалске вечери почела је изласком певачких група на главну сцену. У име организатора, поздравну беседу одржао је Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“, а част да свечано отвори 21. фестивал „Крајишки бисери“ припала је председнику општине Планиште Јовану Репцу.

По већ устаљеној традицији, певачки програм отпочели су сви учесници заједно песмом „Нема раја без роднога краја“, која је химна Фестивала „Крајишки бисери“.

У такмичарском програму наступило је 10 женских и 10 мушких певачких група. Њихове наступе пратио је стручни жири у четворочланом саставу: етномузиколог и музички уредник на радио Београду Марија Вуковић, етномузиколог и заменик председника World music асоцијације Србије Марија Витас, доајен крајишког изворног певања Марко Нишић и проф. др Димитрије Големовић који је председавао овим угледним жиријем 21. фестивала „Крајишки бисери“.

У категорији женских певачких група треће место освојила је Певачка група Музичке школе „Мокрањац“ из Београда. Друго место припало је Женској певачкој групи „Етна“ – КУД „Царза“ из Апатина, а прво место освојила је Женска певачка група „Банија“ из Шапца.

У категорији мушких певачких група треће место освојила је Мушка певачка група за изворно банијско певање – Културна заједница Крајине из Београда. Друго место припало је Мушкој пјевачкој групи КУД „Марија Бурсаћ“ из Банатског Великог Села, а прво место освојила је Мушка певачка група „Дрина“ – КУД гуслара „Бранко Радичевић“ из Нове Пазове.

Као група са највише освојених бодова у обе категорије, Мушка певачка група „Дрина“ – КУД гуслара „Бранко Радичевић“ из Нове Пазове освојила је и ласкаву титулу победника 21. фестивала „Крајишки бисери“.

Овогодишње издање „Крајишких бисера“ одржано је под покровитељством Министарства културе Републике Србије, Општине Пландиште и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Коментари су затворени.