Ликовна колонија – традиција „Тамбурица феста“

У оквиру „Тамбурица феста“, традиционална ликовна колонија ове године је одржана од 14. до 18. јула у Черевићу. Дванаесторо уметника боравило је у амбијенту Еко-етно клуба “Сеоска прича”, стварајући дела инспирисана етномузикологијом и тамбурицом, као и слободне форме у складу са својим интересовањима.

Концепт „Тамбурица феста“, према речима директора фестивала др Јована Пејчића, обједињује све видове уметности и културе, те су на манифестацији заступљени композитори, текстописци, вокални и драмски уметници, а поред тога, посебно задовољство представља ликовна колонија, раме уз раме са манифестацијом свих 14 година.

– Уметници имају слободу да изразе сопствену инспирацију, а окупили смо се у амбијенту који управо одговара теми – потврдио је селектор ликовне колоније “Тамбурица феста” Данило Вуксановић. – За кратко време успели смо да створимо дела која ће, надам се, на јесен красити фоаје Српског народног позоришта током приказивања “Тамбурашке опере”. Кад је реч о самој теми тамбурице, она је основни мотив, чијем смо значају допринели и на ликовни начин. Сматрам да је изузетно важно то што смо се окупили и да имамо неку занимљиву причу коју можемо у будућности да градимо.

Ликовна колонија фестивала до сада је окупила више од 100 најбољих сликара, академских уметника из земље и региона, те легат “Тамбурица феста” тренутно броји више од 200 уља на платну.

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.