ПЕТА ЛЕТЊА ШКОЛА КАЛИГРАФИЈЕ У ПРИЗРЕНУ

И ове године је од 29. јуна до 3. јула 2021. у манастиру Светих архангела код Призрена организована летња школа калиграфије за српску децу из Грачанице, Штрпца, Ораховца и Хоче. Уз спорт, дружење, песму и игру, деца су слушала о калиграфији и српској средњовековној калиграфији, српској историји и музици, и наравно, цртала и писала краснописом. Програм је потрајао пет дана – због финансијских средстава у нешто скраћеном облику, од чега су три дана била предавања и радионице. Програм сваки пут похађа 25–35 деце али је интересовање много веће. Овог  пута се радионицама прикључила ћеркица руског припадника КФОР-а.

Покретач ове идеје је игуман манастира Светих архангела о. Михаило (који такође окупља и децу на смотру фоклора), а средства су део програма Министарства културе Републике Србије. Организатор пројекта је Друштво пријатеља манастира Светих архангела код Призрена са седиштем у Младеновцу, уз подршку Удружење учитеља Војводине и госпође Вере Стојшић Гашпаровски која је предавач за калиграфију.

Радови настали у Петој летњој школи калиграфије биће изложени у манастиру Светих архангела код Призрена али и на изложби краснописа која се традиционално одржава у Новом Саду у част Захарија Орфелина, обично током месеца јануара, о чему наш портал редовно извештава читаоце.

Текст и фото: В. Раонић

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.