Вече гусала и изворне песме у Зрењанину

КУГД „Петар Перуновић – Перун“ из Зрењанина, уз подршку Културног центра Зрењанина организовало је вече гусала и епске поезије у Културном центру Зрењанина.

Учествовали су гуслари из Србије и региона, песници, певачке групе и КУД „Гик Банат Пионир Зрењанин“.

Од гуслара наступили су Александар Радовић, Зоран Хрњаз, Угљеша Величковић, Љубиша Павловић, Слободан Чуровић, Синиша Петрићм Веселин Деретић, Миланко Гардовић, Мијат Куч и Љубиша Атељевић.

Женска певачка група Културног центра и Мушка певачка група „Дрина“ су својим гласовима улепшали догађај а песници Мишо Тијанић и Предраг Јанићић су својим стиховима изазвали одушевљење многобројне публике.

На самом почетку након химње коју је извела Милица Голић присутнима се обратио дугодогоишњи и доживотни председник друштва др Радивоје Јеловац а њему се придужио на бини и др Здравко Ждраве који му је предао протокол о сарадњи са Удружењем „Корени“ и скромну донацију.

КУГД „Петар Перуновић – Перун“ из Зрењанина, већ деценијама, својим радом и деловањем покушава да на овим просторима сачува исконску српску традицију, културу и епску поезију. Рад друштва је на потпуно аматерским основама и опстаје захваљујући ентузијазму љубитеља гусала, и уз подршку донатора и Града Зрењанина.

Друштво постоји од 1994. године и чине га председник, председништво, надзорни одбор, као и осам гуслара који своје умеће показују на разним манифестацијама. Гуслари овог друштва редовно учествују на Покрајинским, Републичким и Савезним фестивалима, као и Ревијама које се одржавају сваке године широм региона.

Занимљиво је било и то што су на крају сви изашли на велику бину и имали извођење песме. Битно је и напоменути и то да ће следеће године Друштво имати значајан јубилеј, тридесет година постојања.

Након наступа дружење је у опуштеној атмосфери настављеноо у ресторану Валтер у Зрењанину.

 

Коментари су затворени.