“Чувајмо завичај од заборава“

У организацији Завичајног удружења Ливњана и Граховљана у Бачком Јарку је 18.11.2023. године одржано 14. традиционално дружење земљака пореклом из ливањско-граховског краја под називом “Чувајмо завичај од заборава“.

Ова манифестација има за циљ очување и неговање културе, традиције и обичаја људи са подручја Ливна и Грахова. У препуној сали ресторана “Код Шмеке“ окупили су се бројни земљаци и њихови пријатељи. Порд домаћина и чланова удружења ту су били и бројни гости. Дружењу су присуствовали  председник Савез Срба из региона Миодраг Линта, начелник општине Босанско Грахово Урош Ђуран, министар правосуђа и управе из Кантона 10 Федерације Босне и Херцеговине Милан Башић, Ливањски парох Предраг Црепуља, председница Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић и представници других пријатељских крајишких удружења.

Уз наставак традиције, кроз 14. окупљање подсетили смо се игранке и прела у завичају из кога потичемо, на зборове у Црном Лугу, Врбици, Пеуљама, Грахову, Губину, Иветића гају, Боровачи и другим местима у којима су се окупљали Крајишници. Циљ свега је да сачувамо завичај од заборава.

Свима присутнима поздравне речи упутио је председник Завичајног удружења Ливњана и Граховљана Александар Јојић, који је свима пожелео добродошлицу и осврнуо се на протеклу годину.

Здравко Ињац, оснивач удружења објаснио нам је значај окупљања Ливњана и Граховљана:

– Пре 14 година у Бачком Јарку је основано Завичајно удружење Ливњана и Граховљана. Наша жеља је била да окупимо све који воде порекло из Ливна и Босанског Грахова, а који живе у Бачком Јарку, Темерину, Београду, Кикинди и тако даље. Пошто је доста света овде насељено, ми смо сматрали да је добро да оснујемо удружење које ће неговати традицију и преносити на млада покољења све оно што су наши преци радили у оним крајевима пре много година. Нажалост, тамо је све мање људи и ми покушавамо да сваке године једна група људи из удружења оде тамо и тиме евоцирамо успомене, али и дамо људима наду за неки бољи живот колико је то могуће. Поред тога, једном годишње окупљамо се овде. Мислим да су ова окупљања добра јер нас вежу за крај одакле су наши преци дошли. Ми се трудимо да то пренесемо на млађе генерације да и они то прихвате. Драго ми је што има једна група људи која то ради, а ми који смо дуго година ту и који смо основали удружење, покушавамо да то омасовимо и да им пружимо подршку у раду, истакао је Ињац.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да је дошао са великим задовољством и да се радо одазива оваквим скуповима:

– Сматрам да је веома важно да се Срби западно од Дрине и Дунава окупљају на оваквим догађајима, да евоцирамо успомене на наше крајеве, да чувамо обичаје и културу и да очекујемо да наша мајка Србија у још већој мери помогне опстанак нашег народа тамо где јако тешко живи, а то је Федерација БиХ и Хрватска, као и да се настави конкретна сарадња са Републиком Српском.  Посебно је важно да Србија оснује канцеларију за Србе у региону гдје би се наш народ могао свакодневно обратити за помоћ  у решавању бројних проблема у Хрватској и ФБиХ као и на другим просторима.

Такође, Линта је истакао да треба да се боримо као удружења да Влада у што већој мери помогне нашем народу да сачува своја узурпирана и отета имовинска, стечена и статусна права, као и да помогне опстанак нашег народа у региону и да допринесе очувању српског националног и културног идентитета. Такође је рекао да то није лако јер се држава суочава са бројним изазовима.

Милан Башић, министар правосуђа и управе из Кантона 10 Федерације БиХ истакао је посебно задовољство због присуства манифестацији у Бачком Јарку:

– Ово је једно велико вече за све који су пореклом из Босанске Крајине. Осим што ће евоцирати успемене из завичаја, ово је прилика да освеже свој дух и заједнички размене нове информације о томе што би било од значаја за завичај и шта би се ново могло учинити, исткао је Башић.

Редован гост на манифестацији је Урош Ђуран, начелник Општине Босанско Грахово:
– Ово је једна дивна манифестаија где се окупљају наши земљаци, наши људи из тих крајева на којој се сећамо обичаја, које не смемо заборавити и ту смо да се присетимо лепих дана из прошлости.

 

Коментари су затворени.