ФОНД НАСТАВЉА ДА ПОМАЖЕ

И у овој години Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону АП Војводине издваја значајна средства као помоћ избјеглицама и српском народу у региону.

Недавно је Фонд закључио уговоре о додјели једнократне новчане помоћи за стотину студената из избјеглих и расељених породица у Војводини. Једнократна накнада износи 40.000 динара која је исплаћена најуспјешнијим студентима који су се пријавили на јавни позив за додјелу овог вида помоћи избјеглим и расељеним лицима. Уговоре су на свечаности у Покрајинској влади уручили замјеник покрајинског секрeтaра за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Радивој Парошки и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац.

Крајем априла, Покрајински секрeтaр за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац уручили су у Покрајинској влади и уговоре o бесповратнoj финансијскoj помоћи најуспјешнијим ученицима средњих школа из избјегличких и расељеничких породица на територији АП Војводине. Новчану помоћ у износу од 40.000 динара, добило је 100 одличних ђака.

Директор Фонда за избегле и расељене и за сарадњу са Србима Александар Ђедовац истакао је тада да Фонд ове године располаже са рекордно високим буџетом.“Ово сте искључиво ви заслужили и ето у виду ове, не кажем помоћи него вама да буде подстицај да будете још успешнији, још бољи, јер када сте најбољи онда су вам сва врата отворена“, поручио је Ђедовац награђеним ученицима.

Александар Софић и Александар Ђедовац уручили су почетком маја и уговоре у вредности од 9,9 милиона динара представницима 10 организација, удружења и општина у региону, где дјелује, живи и ради српско становништво.

Директна средства за обнову црквених објеката, спомен-храмова, изградњу спомен-соба и набавку опреме опредјељена су за организације, удружења и локалне самоуправе у Козарској Дубици, Прњавору, Кључу, Крупи на Уни, Босанском Петровцу, Станарима, Вуковару, Пакрацу, Шибенику и Шамцу.

Софић је овом приликом истакао да је циљ ове покрајинске администрације, као и Владе Србије, да матична држава буде присутна у свакој локалној самоуправи широм региона гдје борави наш народ, и да се пружи подршка, ослонац и помоћ тамо гдје је то потребно.

„Свесни смо да ова средства нису велика. Влада Републике Србије издваја знатније износе, а ми се трудимо да тај тренд пратимо и да осим финансијских средстава градимо односе поверења, заједништва и слоге“, поручио је Софић и казао да ће Покрајинска влада истрајати у намери да нашем народу широм региона помогне у очувању језика, културе и традиције.

Фонд у континуитету помаже српску заједницу на подручју Грачаца у Лици. Помоћ вриједна 4,5 милиона динара, опредјељена је за куповину звона за цркву у селу Мала Попина, док су породице Сучевић и Ђилас подржане куповином тракторске приколице, односно трактора.

Такође је испоручио грађевински материјал у Општини Берковићи у Републици Српској, коју је прошле године погодио снажан земљотрес. За потребе обнове и изградње друштвеног дома са капелом у херцеговачкој општини, Фонд  је обезбиједио цријеп, термо блокове, цемент, арматуру, изолациони материјал у укупној вриједности од шест милиона динара.

Традиционална манифестација „Сајам завичаја“ одржана је у фебруару у Новом Саду. Манифестацију је четврти пут организовао Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, уз учешће око 120 излагача и више од 25 културно-умјетничких друштава из Србије и земаља региона. Бројна завичајна удружења, институције и различите организације из Војводине и Београда, са Косова и Метохије и из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Мађарске представили су привреду, туристичке потенцијале и културно наслијеђе свог краја. Представљени су стари занати и гастрономска понуда, приказане народне ношње, музички инструменти и различите рукотворине, те показано фолклорно наслијеђе практично из свих крајева Србије и земаља региона. Носиоци културно-умјетничког програма била су дјеца и млади на којим остаје обавеза да сачувају традицију и културно наслијеђе српског народа и да га пренесу наредним генерацијама.


Овогодишњи „Сајам завичаја“ је свечано отворио покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић. Ресорни секретаријат и Покрајинска влада су покровитељи манифестације и несумњиво су најзаслужнији за то што је „Сајам завичаја“ постао традиционалан и прерастао у значајан регионални скуп.
Како је истакао директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац, „Сајам завичаја“ је сабор који омогућава организацијама и појединцима који дјелују у областима његовања традиција, промоције привредни потенцијали и очувања културног наслијеђа свог завичаја да се међусобно упознају, повежу и удруже.
Овогодишњи „Сајам завичаја“ је забиљежио и рекордан број посјетилаца. Више хиљада људи обишло је штандове и пратило културно-умјетнички програм у Мастер центру Новосадског сајма.

Фонд је формирао и посебну канцеларију за пружање бесплатне правне помоћи за избјегла и расељена лица и све оне који полажу право на имовину у Босни и Херцеговини и у Хрватској. Канцеларија за сада ради понедељком, сриједом и петком у улици Војвођанских бригада бр. 17 у Новом Саду.

Славиша Рујевић

 

 

 

 

Коментари су затворени.