ИСТРАЖИВАЊЕ ПЕЈЗАЖА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

Изложба слика Анђеле Ристић „Развој идентитета кроз визуелни континуитет ликовног израза” је била поставњена у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада.

 „У досадашњем стваралачком раду главни предмет мог истраживања је заснован на пејзажима са Косова и Метохије. Прве серије су настале од сировог визуелног утиска, чистог пејзажа, да бих кроз мисаоно и визуелно сазревање дошла до стилизације житних поља, стрњишта које се приближавају апстрактној формули слике.“ – каже нам Анђела и наставља:

-Жито је симбол непролазног, вечног живота; представља рађање, кретање, животни циклус и обнову. Семе које је симбол живота и данас се у свим цивилизацијама користи у народним обредима. Жетва је опевана у многим песмама и управо то ме је привукло да дубље истражујем епску и лирску поезију, паралелно и у контексту са мојим ликовним истраживањима.

Интересује ме Развој идентитета кроз визуелни континуитет ликовног израза. Овим насловом желим да обухватим истраживање које се не заснива само на цртежима већ би посегнула и много даље. Осврнула бих се на историју Косова и Метохије, културу и етничке чињенице, обредно-обичајне праксе, колективну свест, психологију становника…

У контексту анализе сопственог рада и континуитета сопственог уметничког индентитета паралелно би истраживала модерну и савремену уметност насталу на овом и европском тлу.

Такође, паралелно и у контексту истраживања образложићу сличности између народне поезије и савремене усмене речи у форми реп музике. Циљ овог истраживања је да се освесте вредности као што је колективна свест, трансцедентно и иманентно осећање кроз савремено визуелно стваралаштво; такође, у ери у којој доминира глобална култура желим да истакнем значај и богатство локалне културе.

О аутору

Анђела Ристић, рођена 1995. године у Приштини. Завршила срењу школу за дизајн ,,Богдан Шупут“, у Новом Саду, 2014. године. Дипломирала сликарство на Академији уметности у Новом Саду, 2019. године, у класи професора Драгана Матића. Тренутно је на мастер студијама одсек цртеж под менторством Вишње Петровић.

Излагала на више колективних изложби.

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.