ИЗЛОЖБА ЗМИЈАЊСКОГ ВЕЗА

Колико је змијањски вез познат и заштићен као нематеријално наслеђе говори и чињеница да је власница једног веза и светски позната глумица Моника Белучи.

Змијањски вез представлја посебну технику коју су практиковале жене на Змијању, у Републици Српској, а користи се за украшавање женске одеће и предмета, укључујући венчанице, мараме, хаљине и постељину.

У Архиву града Новог Сада је постављена изложба “Змијањски вез”. Носиоц пројекта је Удружење грађана “Змијање” из Каћа.

– Змијањски вез је изнедрио српски народ са подручја северозападне БиХ, односно Републике српске и родног краја народног трибуна и књижевника Петра Кочића. Одељење за нематеријално културно наслеђе Републике Српске је поднело прву номинацију 2013. године за УНЕСЦО листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, а од 2014. се сматра нематеријалним културним наслеђем човечанства – рекао је за Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада.

Змијањски вез представља посебну технику коју су практиковале жене на Змијању, у Републици Српској, а користи се за украшавање женске одеће и предмета, укључујући венчанице, мараме, хаљине и постељину.

Мотив кола у облику ромба најчешће се уочава у змијањском везу. Оно симболише небо и један је од симбола божанства, док је ромб женски симбол који означава плодност.

 

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.