ИЗЛОЖБА О СРБИМА ЛИВАЊСКОГ ПОЉА

Синоћ је у Културном центру Новог Сада у организацији Удружења „Огњена Марија Ливањска“ и Савеза крајишких удружења отворена изложба „Срби Ливањског поља – трајање кроз векове“,  чији је циљ да покаже како су Срби, живећи вијековима у тим крајевима, оставили за собом неизбрисив печат.

imag09401imag09391

Предсједник УО удружења „Огњена Марија Ливањска“ Гордана Достанић рекла је да су Срби Ливањског поља кроз историју оставили неизбрисив печат у свим сферама живота.

„Данас, кад Срба у Ливањском пољу готово да и нема, мало је познато да су Срби кроз вијекове оставили неизбрисив печат у економији тог краја, политици, култури, вјерској, као и етнолошкој баштини“, рекла је Достанићева и додала како се никако не смију заборавити страдања Срба Ливањског поља.

imag09511

„Нови Сад и Војводина уопште, веома су занимљиви за овакве изложбе. У Војводини данас живи доста људи чији су преци деценијама долазили овдје из тог дијела БиХ и то још послије Првог свјетског рата. Данас у Војводини и Новом Саду већ живи четврта генерација Ливњака и сигурна сам да ће им ова изложба бити веома занимљива“, нагласила је Достанићева.

Присутнима се обратио и господин Здравко Ињац, предсједник Скупштине Савеза крајишких удружења и истакао значај и улогу овог Савеза у очувању културе и традиције српског народа из ових крајева. Он није пропустио да поздрави и своје земљаке родом из Ливна и Б. Грахова, позвавши их да обавезно погледају ову, за њих посебно важну, изложбу.

imag09601

Отац Велимир Вручинић је у свом веома емотивном излагању истакао нераскидиву везу СПЦ и српског народа у очувању културе и српског националног идентитета кроз историју.

Изложбу је свечано отворио господин Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији. Он је посебно истакао улогу завичајних и других удружења која баштине културне и традиционалне вриједности српског народа. „Представништво Републике Српске је увијек подржавало напоре завичајних удружења да сачувају од заборава културу родног краја“ – додао је Цицовић истичући и значај повезивања и међусобне сарадње удружења, што је и ова изузетно важна изложба показала.

imag09701

У програму отварања изложбе загудиле су гусле Петра Мишовића о чувеном Старцу Вујадину, а чула се и крајишка пјесма из грла пјевачке групе КУД-а „Младен Стојановић“ из Бачког Јарка. Посебан печат овој вечери дали су појци Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ који су у два наврата одушевили све присутне својим наступом.

За вријеме трајања програма, на видео биму се могао погледати документарни филм о страдању Срба Ливањског поља у 2. Свјетском рату од стране усташке НДХ и ексхумација остатака страдалих Срба из неколико јама у које су их усташе и живе бацали.

Аутори изложбе „Срби Ливањског поља – трајање кроз векове“ су Вељко Ђурић Мишина и Радован Пилиповић, а изложба ће бити отворена за посјетиоце до 2. децембра у Културном центру Новог Сада.

imag09781imag09471 imag09551imag09411imag09321imag09481

Нема коментара

Оставите одговор