Саопштење за јавност 2. КОНГРЕС ПРИВРЕДНИКА СРПСКИХ КРАЈЕВА

Рекли су о конгресу:

  • Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији:

Удружење „Српски крајеви“ из Новог Сада организоваће, у партнерству са Представништвом Републике Српске у Србији, Други конгрес привредника српских крајева од 16. до 18. децембра, који ће се у условима епидемије одржати путем интернет презентације и видео конференције – рекао је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Циљ конгреса је повезивање привредника, институција и цивилног сектора свих српских крајева да би се, како је истакао Цицовић, постигли што бољи резултати и повећао ниво међусобне сарадње и пословања.

Право учешћа на конгресу имају сви представници привредних субјеката, институција и цивилног сектора, а за учешће на конгресу потребно је послати пријаву електронским путем на адресу srpskikrajevi@gmail.com најкасније до 15. децембра 2020.

Цицовић напомиње да је учешће на конгресу бесплатно, а услов је само да се попуни пријавни лист који је на сајту www.srpskikrajevi.rs или www.predstavnistvorsbg.rs „Позивамо све привреднике и све који су до сада сарађивали са нама да заједно допринесемо да се и кроз овај концепт подигне сарадња свих српских крајева“, поручио је Цицовић.

Према најави организатора, све презентације са конгреса остаће на сајту и Јутјуб /Youtube/ каналу удружења Српски крајеви, на сајту Представништва Републике Српске и другим сајтовима, порталима, интернет страницама и у штампаном издању конгреса које ће се дистрибуирати након завршетка конгреса потпуно бесплатно.

Учешће на овом конгресу помоћи ће и формирање јединственог регистра привредника, институција и цивилног сектра српских крајева, који ће бити доступан на сајту www.srpskikrajevi.rs и www.predstavnistvorsbg.rs , а путем линкова и на многим другим сајтовима.

Конгрес су подржали и Управа за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова Србије, покрајински секретаријати за привреду и туризам, као и за регионални развој АП Војводине, Фонд за помоћ избјеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине, Привредна комора Војводине и Привредна комора Републике Српске.

Са прошлог конгреса: Млађен Цицовић, Славиша Рујевић, Душко Ћутило и Небојша Војновић

 

  • Ранка Срдић Милић, предсједница Савеза крајишких удружења из Новог Сада:

Задовољство нам је обавијестити вас о одржавању  2. Конгреса привредника српских крајева.

Организатор догађаје је наша чланица Српски крајеви у партнерској сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији.

Опште познато је да међу чланством завичајних удружења,  уз разне профиле занимања има и значајних привредника, те је пожељно да се сви мапирају на добробит бранше и народа коме припадамо. Уједно смо јачи и у чувању традиције, јер привреда је покретач живота, носилац профита и друштвене надоградње.

Посебно позивамо привреднике који су ван завичајних удружења с циљем промоције њихове дјелатности кроз наш оквир и институције које подржавају поменуту презентацију.

Овај конгрес је веома значајан за завичајна удружења јер ће на једном мјесту сви моћи да представе своје активности и пројекте, а уједно и да се повежу са институцијама и привредницима из свих српских крајева.

Повиновани тренутним безбједносним околностима, 2. Конгрес ће се одржати електонским путем представљања субјеката и њихове  дјелатности.

Детаљ са 1. КОНГРЕСА ПРИВРЕДНИКА СРПСКИХ КРАЈЕВА

 

  • Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине:

Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине учествоваће на „Другом конгресу привредника српкских крајева“ који ће се ове године одржати путем интернет презентације. Веома је значајно и корисно учешће свих заинтересованих представника институција, привредника, удружења и појединаца који желе да се представе и успоставе сарадњу са другим учесцинима. Посебно бих истакао формирање јединственог регистра где ће се на једном месту наћи и представити привредници, институције и удружења из разних крајева. Очекујем да ће овај конгрес постати један од значајнијих догађаја који окупљају српски народ. Фонд је у претходном периоду подржавао пројекте удружења „Српски крајеви“ а то ћемо наставити и у будућности.

Спремно дочекују и други конгрес: учесници 1. Конгреса привредника српских крајева

 

  • Славиша Рујевић, председник Удружења „Српски крајеви“:

Кад би рекао укратко, овај конгрес је мјесто проналажења нових и претходних сарадника, успостевљања међусобне сарадње и пријатељства, помоћи једних другима у реализацији пројеката и идеја, а све то за добробит, напредак и сарадњу организација и појединаца из свих СРПСКИХ КРАЈЕВА.

Могло би се рећи да је овај конгрес почетак окупљања свих релевантних чинилаца једног друштва у смислу јачања националне заједнице српског народа на свим меридијанима. На прошлом конгресу су се, између осталих учесника, представиле општине са већински српским становништвом у Федерацији Бих (Дрвар, Гламоч, Б. Петровац и Б. Грахово), те су представили план развоја, али и указали на проблеме са којима се сусрећу. Ове године очекујемо много већи одзив учесника и из других српских заједница, али и привредника и представника Републике Србије, Републике Српске, АП Војводине (Покрајинска влада је најзначајније подржала овај пројекат прошле године) и многе учеснике из локалних и регионалних самоуправа.

Суштина значаја овог конгреса је у развијању и побољшању међусобног пословања а све у циљу напретка цјелокупне српске заједнице, како у Србији и Српској, тако и у другим срединама гдје живе и раде припадници нашег народа. Значајно је и помоћи опстанак нашег народа у економски угроженим подручјима као и побољшати рад организација и појединаца на пољу очувања културе, традиције и националног идентитета. Наиме, уколико „будемо знали једни за друге“, можемо очекивати да пронађемо бољу пословну понуду међу својима, да изградимо и покренемо производни погон са најповољнијим економским условима у некој неразвијенијој средини, да купујемо домаће производе из завичаја, да успјешно пролазимо на тендерима и јавним позивима, да спонзоришемо манифестацију од културног значаја коју сами препознамо као важну, да пронађемо партнере за своје пројекте итд.

Све о овом конгресу можете погледати на https://www.srpskikrajevi.rs/category/kongres-info-2020/ , пријавни лист и пратећу документацију можете преузети на https://www.srpskikrajevi.rs/prijava-kongres-2020/ , а регистар учесника који се допуњава сваки дан можете пронаћи на https://www.srpskikrajevi.rs/kongres/registar/ .

Организатор и партнер: Славиша Рујевић и Млађен Цицовић

Коментари су затворени.