Трибина о страдању Буковчана у Другом светском рату

У Спомен школи „22.авуст“ у Буковцу, после пуних 79 година, одржана је Трибина под називом “Страдање Буковчана у Другом светском рату”.

То је припремио професор историје у овој школи Ненад Минаковић, уз помоћ ученика Николе Станкова и Душана Станчевића. Урађена је уз помоћ Архива Војводине и старих записника.

– До почетка рата у овом месту живело је 1.700 становника, а на крају било их је свега 700 – истакао је Минаковић. – Чланови Културбунда су били највећи шпијуни јер их је у овом селу било много. Ти Немци су још од 1938. чинили све да прогоне Србе. Већ 1941. почела су прва страдања, а истицао се Јоца Фелдвар, који је већ 25. маја те године батинао Јована Јоцића само зато што је био Србин.

Никола Станков додао је да су Срби, 23. авуста, победили Немце, а онда су упале усташе и убијале све што се кретало, у чему се истицао и домаћи Немац – извесни Ерић.

Надовезао се Минаковић, истакавши да су 22. и 23. августа Буковчани бежали у шуму, па је почела хајка на њих и одвођени су у логор у Сремским Карловцима, али и у Сремску Митровицу. Одатле су слати у логор у Јасеновац и остала усташка стратишта, док их је домаћи Шваба Стипан Хирш псовао и пљувао их. Буковац као да им је био трн у оку, па су у њега, 1943. године, упале тенковима СС дивизије, чији су припадници одводили мештане у логор на Бањици. Било је забрањено кретање свима. И поред свега, у НОБ-у је учествовало 157 Буковчана, а усташку офанзиву 22. и 23. августа 1942. није наредио познати усташа Виктор Томић, него Јакоб Ерликер из Вуковара, који је био председник суда. Тог 22. авуста убијен је 221 ухапшеник, а извори кажу да је укупно у рату погинуло 286 Буковчана.

Међутим, постоји и податак да је било 399 жртава.

– Циљ мог истраживања био је да укажем на то да никада не треба заборавити прошлост. Ми морамо то да памтимо и спомињемо стално, али и да крупним корацима идемо у будућност – нагласио је Минаковић.

М. Павловић

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.