21. КОСИДБА У БУКОВЦУ

Завичајно удружење ,,Мањача“ у сарадњи са Савезом крајишких удружења у Буковцу поред Новог Сада, на платоу Селиште, организовало је 21. ЗАВИЧАЈНИ ЗБОР – КОСИДБУ.

Годинама уназад на Селишту се окупљају Крајишници који милом или силом напустише своју родну груду и пронађоше своје мјесто под сунцем на падинама Фрушке Горе или равне Војводине. Све их окупља љубав према родном крају, дјетињству, одрастању, коријенима…

Као што је већ уобичајено, у подне  су почела спортско-витешка такмичења, од демонстративно чобанских надметања – варизања, клисања и крмања, преко скока у даљ, бацања камена с рамена, надвлачења конопца и надвлачења штапом.

Ручно кошење траве – косидба, као симбол живота и опстанка наших предака је централни догађај ове манифестације, те је привукла највише посјетилаца, а најбољи је био Мирко Кецман из Босанског Петровца. На 16 парцела косе су укрстили најбољи косци, побједници са осталих такмичења: Рајца, Балкане, Купреса, Сурдука, Бачког Доброг Поља, Бусија…Већина такмичара косе доноси из Мркоњић града. Кажу да тамо настају најбоље косе, којима нема конкуренције.

Већина косаца су косидбу завољели још као дјеца, јер им је то било једно од свакодневних обавеза током љета док су спремали сијено за стоку.  Међу њима је и Драго Боговац који иза себе има више од 50 медаља у овој, за Војводину нетипичној дисцилини.

– Косио сам са браћом, оцем и комшијама. Ово је за мене царство. На све ме подсјећа – каже Драго.Коса мора, каже наш саговорик, да се купи од доброг ковача, али мора бити и добро откована. Откивање је каже најбитније.
Поред косидбе ову манифестацију је употпунио културно-умјетнички програм, у ком су наступили чланови КУД-а ,,Милице Стојадиновић Српкиња“, група ,,Храм“, народни гуслари, диплари, двојничари, фрулаши, а у међувремену се чула и крајишка пјесма “на суво”.

Циљ манифестације је како кажу организатори очување идентитета, народних обичаја, традиције. Већина становништва у Буковцу поријеклом су са Мањаче, па су се удружили, основали завичајно удружење и направили традиционалну манифестацију за примјер.

Догађају су присуствовали и обратили се присутнима Ранка Срдић Милић у име домаћина, начелница Дрвара Душица Рунић, чланица градског вијећа за образовање Новог Сада Дина Вучинић, директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, шеф представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Он је, између осталог, поручио у Буковцу да ће Република Српска бити приоритет Србије док год је њен предсједник Александар Вучић и докле год је он води и да нема притисака који ће натјерати Србију да се одрекне своје Републике Српске.
Министар Вулин, који је отворио манифестацију „Завичајни збор – косидба – Буковац“, истакао је да су Срби из Републике Српске  оплеменили Србију.

– Не би Србија била овако лепа и чувана да у њој нема Срба из Републике Српске. Тамо где су Срби из Републике Српске, тамо је Србија сигурна, чувана, успешна и напредна – казао је министар Вулин. Он је у току свог обраћања подвукао да је велики противник било каквих подела српског народа, а посебно у Војводини, поручивши да је Србија матица свих Срба.

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.