ОПЕНС отворио Културну станицу “Лиман” у Кинеској четврти

Омладински центар “ОПЕНС” и Културна станица “Лиман” отворени су на Међународни дан младих, 12. август, у Кинеској четврти. Свечано отварање окупило је представнике институција и организација цивилног друштва, као и младе из Новог Сада, који су имали прилику да упознају капацитете простора, садржаје и услуге које пружа нови простор.

Млади ће у том простору, уз подршку стручних омладинских радника који ће спроводити своје активности, потпуно бесплатно моћи да реализују своје идеје, организују шта год пожеле и користе све могућности, што је потврдио и координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић.

– Кад је реч о Омладинском центру “ОПЕНС”, који је уједно и Културна станица „Лиман”, за почетак ћемо отворити позив организацијама које ће овде спроводити програме 365 дана годишње – објаснио је Гроздановић. – Моћи ћемо да примимо 20 организација и њихових програма, које ће на првом спрату ове зграде у коворкингу и канцеларијама моћи да бораве и обављају свакодневне активности. Ту је, такође, и Омладински клуб чији су целокупни капацитети у служби младих. Конференцијска сала је мултифункционална, може да се прегради на четири мања простора, тако да се паралелно може одржавати више програма. Биће реализовани различити програми за младе, од тема о здрављу, спорту, култури, до програма везаних за запошљавање младих, екологију, слободно време…

У оквиру отварања организована је и симулација радног дана у Омладинском центру „ОПЕНС“, током које су представници омладинских организација, организација за младе и институција културе представили и реализовали своје програме.

– Оно што карактерише све културне станице, које су током претходних неколико година отворене и постале својеврсни топоними града, јесте чињеница да свака има свој идентитет – истакао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” Немања Миленковић. – У том смислу, Културна станица “Лиман” ће, пре свега, баштинити омладинско стваралаштво, моменат волонтеризма, а свакако и културу и уметност, који ће дати прилику младим уметницима. То ће бити отелотворено врло брзо, већ 2. септембра, када почиње четврти “Калеидоскоп културе” чији ће програми дефинисати и овај простор. Дакле, већ сада имате подршку кроз сам простор. То је прва нит која је отворила могућност грађана, омладинских организација и целокупне културне и уметничке сцене да се кроз сајт kulturnestanice.com пријаве и добију подршку у просторном, продукцијском и промотивном смислу, што је велика подршка за све младе уметнике и културне ствараоце.

Током вечерњих сати публика је уживала у музичком програму бендова: Три капљице, Буч Кесиди и High Miles.

Б. Павковић

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.