ЗАВРШЕН 2. КОНГРЕС ПРИВРЕДНИКА СРПСКИХ КРАЈЕВА

У петак 18.12.2020. године је завршен 2. Конгрес привредника српских крајева одржаном путем интернета у организацији Удружења „Српски крајеви“. Као партнер на овом пројекту  је учествовало Представништво Републике Српске у Србији.

На овогодишњем конгресу је било преко 50 учесника из разних српских крајева који су представили своје дјелатности и пројекте. Они долазе из три категорије по којима су подијељени, а то су:

  • ИНСТИТУЦИЈЕ – републичке институције Републике Србије и Републике Српске, покрајинске институције и институције локалних самоуправа
  • ПРИВРЕДНИЦИ – мала, средња и велика предузећа, предузетници, репрезентативна удружења у привреди, привредне коморе и други привредни субјекти
  • ЦИВИЛНИ СЕКТОР – друга удружења и организације која се прије свега баве очувањем културе, традиције и националног идентитета српског народа

Подједнак је број учесника из свих категорија, а посебан печат су својим учешћем дали представници неколико веома значајних институција Републике Србије и Републике Српске: Министарство привреде и предузетништва Републике Српске, Управа за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова Републике Србије, Туристичка организација Републике Српске, те Привредна комора Републике Српске и Привредна комора Војводине. Овдје треба додати и Представништво Републике Српске у Србији које је као партнер на овом пројекту дало немјерљив допринос реализацији овог конгреса у измјењеним околностима због познате ситуације у вези са пандемијом корона вируса.

Треба истаћи и учешће Покрајинске владе АП Војводине и два њена секретаријата, као и двије важне покрајинске институције – Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и Архив Војводине. Ту су и представници неколико општина из Републике Српске и из већински српских општина из Федерације БиХ – Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово.

Што се тиче друге двије категорије, може се примјетити да су се у највећем броју одазвали привредници и удружења из Новог Сада који је и сједиште организатора – Удружења „Српски крајеви“. Гледајући презентације привредника – учесника овог конгреса уочљиво је неколико фирми које послују на територијама и Републике Србије и Републике Српске.

Као резултат 2. Конгреса привредника српских крајева настао је јединствен регистар учесника из све три категорије који можете погледати на сајту www.srpskikrajevi.rs односно директним линком на https://www.srpskikrajevi.rs/kongres/registar/ . У самом регистру су постављени основни подаци сваког учесника, а кликом на постављен лого или фотографије директно идете на сајтове самих учесника овог конгреса или на поједине презентације њихових пројеката, па се могу опширније видјети њихове дјелатности и најважнији пројекти.

Сматрамо да је на овогодишњем конгресу одржаном у посебним околностима,  направљена добра основа и да је ово тек почетак окупљања привредника, институција и удружења из свих српских крајева.

Учвршћивање постојећих и стварање нових веза између свих важних чинилаца једног друштва је веома значајно за опстанак и просперитет сваког народа, а Удружење „Српски крајеви“ са својим партнерима се труди да овим конгресом дају допринос напретку свог народа без обзира одакле потичу или гдје живе спајајући их у једну цјелину.

Већ почетком следеће године, након сумирања резултата овогодишњег конгреса, почећемо припреме за наредни. Позиваћемо непрекидно нове учеснике, постављати њихове презентације у регистар на нашем сајту и направити још бољу основу за одржавање трећег конгреса, који ћемо, надам се, одржати уживо у нормалним околностима и са тематским конференцијама и састанцима.

Славиша Рујевић

Коментари су затворени.