„ЗЛАТНА СОВА“ ИПАК РОМАНУ „ВРЕЖА“ БРАНКА СТАНКОВИЋА

Награда „Златна сова“ за ову годину је припала роману „Врежа“ аутора Бранка Станковића, а не рукопису „Заборављени српски гроф“ Срђан Милићевића, како је било објављено 21. маја, саопштио је данас Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

ИСТОЧНО САРАЈЕВО. Након што је жири саопштио да је рукопис „Заборављени српски гроф“ добио „Златну сову“ за 2021. годину појавиле су се информације да су одломци рукописа објављени у часопису „Нова Зора“.

Увидом у текст објављен у том часопису, жири је утврдио да је дошло до кршења одредаба правилника о додјељивању награде „Златна сова“, гдје је прописано да ће се, уколико је рукопис интегрално или фрагментарно објављен у штампаној или елекронској форми, сматрати разлогом за искључивање аутора и његовог дјела из конкуренције.

„Иако је дио који је објављен у часопису крајње занемарив у односу на главну наративну линију, а и на роман у цјелини, а епизода која је била у часопису не доприноси радњи у цјелини, текст у часопису је у великом проценту подударан са текстом рукописа романа, односно, два поглавља су идентична уз незнатне стилске измјене док један пасус изостаје“, наводи се у образложењу.

На основу наведеног, жири је поступио у складу са одредбама наведеног правилника и конкурсом те искључио аутора и његов роман из конкуренције.

У саопштењу се напомиње да је друга награда припала рукопису „Људи, звери, анђели“ аутора Мирослав Живановић, а трећа роману у стиху „Мученица Текла између Бога и човјека“ који је упућен под шифром „Нојева барка“.

Из Завода за уџбенике и наставна средстава Републике Српске су појаснили да ће име аутора романа „Мученица Текла између Бога и човјека“ бити саопштено сутра након отварања рјешења шифре.

 

Извор: СРНА

Коментари су затворени.