Васкршње бојање 2021

Традиционална манифестација „Васкршњи Сабор“ Завичајног удружења Срба „Коријени“ из Сомбора организована је и ове године али у оквиру кампање „Будимо одговорни“. Овогодишњи Сабор је био организован у низу активности. Радионица фарбања васкршњих јаја у оквиру манифестације  „Васкршњи сабор“ одржана је на празник Цвети у недељу 25. априла.

Радионица је окупила око 40 деце подељених и више засебних и одвојених радионица на отвореном. Свака од радионица је имала своју тему.  Тако су реализоване радионице: традиционално осликавање воском коју је водима професорица Живодарка Крстић, бојање јаја савременим техникама декупаж и слично, радионица бојања бојама и темперама и радионица арнжмана. Задатак сваке од групе ђака и њихових ментора је био да сниме кратке клипове које смо потом слали свима заинтересованим за одређену технику. Сви заинтересовани су потом током следећих дана осликавали код куће васкршња јаја и правили аранжмане и  фотографије истих слали или на фејсбук страницу “ Коријени Сомбор – Завичајно удружење Срба“ или на мејл  до 28. априла. Тако је на радионицама офарбано око 180 јаја у 4 секције а још је преко мејла пристигло око 150 радова и офарбаних јаја. Занимљивост овогодишњег конкурса је било и онлајн учешће деце предшколског узраста из Русије.  Домаћин радионице је био мр Влада Ђурковић. Овогодишње радионица је посвећена јубилеју 700 година од упокојења Светог краља Милутина Немањића.

На конкурсу најлепше јаје у категорији предшколског узраста имала је Катја Алфирјев (5год.) из Москве.

Остали су се се такмичили у три категорије и то декорације, креативно осликавање и традиционалне технике.

У нижеосновношколском узрасту најлеше декорације су имали 1. Дарија Кабок, 2. Павле Бајић и 3.место Рацков Николина и Ирина Радишић. Најлепше осликана јаја су послали: 1. Филип Луткић, 2. Елена Вукчевић и 3.место Јован Пралић. Најлепше традиционално осликано јаје су послали: 1. Алекс Ђорђишановић, 2. Анђела Дајесковић и 3. Милица Пуповац.

Поред ових награђених у нижеосновношколском узрасту похваљени су и: Милан Бекеревић, Лена Мистриђеловић, Јелена Манзаловић, Маја Миовић, Бранислав Манзаловић, Жаклина Мирић, Ана Мишковић,  Јована Мирковић

У вишеосновношколском узрасту најлеше декорације су имали 1. Тијана Штакић, 2. Александра Радмиловић и 3.место деле Нина Љубишић и Нађа Здјелар. Најлепше осликана јаја су имали: 1. Елена Оватрлов, 2. Лара Вукичевић и 3.место деле Наталија Стајшић и Марија Шијачић. Најлепше традиционално осликано јаје било је: 1. Ирине Николић, 2. Сање Бјелајац и 3. Иване Ђурђев.

Поред ових награђених у вишеосновношколском узрасту похваљени су и: Дрина Стевановић Бодрожић, Вања Милошевић и Ковачевић Марко.

У средњошколском узрасту најбољи је био Немања Нишевић.

Посебно су похваљени учесници групне радионице у Богојеву, истуреног одељења Школе за образовање одраслих .

Код старијих најлеше декорације су послали 1. Влада, Никола и Ненад Ђурковић, 2. Емануела Деак и 3.место Биљана Милић. Најкреативнија је била Мирјана Симић.  А најлепше традиционално осликано јаје било је оно које су урадиле Живодарка Крстић и Биљана Милић.

Бројем радова и маштовитошћу ђака, који су радили са вредним  менторима и у ово доба онлајн наставе током пандемије корона вируса, посебно су се истакле школе: ОШ „ Бранко Радичевић“ Стапар, ОШ „Братство Јединство“ Сомбор, ОШ „Лаза Костић“ Гаково, ОШ „Никола Вукићевић“ Сомбор, ОШ „Хајдук Вељко“ Корбово, ОШ „Доситеј Обрадовић“ Сомбор као и Школа за образовање одраслих из Сомбора која се ове године први пут укључила.

Још једном смо открили да је социјално одговорно понашање темељ доброг друштва и напретка а најлепши узор нам у томе даје само Христово Васкрсење које буди наду и веру да ће живот опет победити. ЗУС „Коријени“ се захваљују СПЦ Општини Сомбор, свим добротворима и сарадницима у раду који већ годинама помажу и ову нашу манифестацију.

Влада Ђурковић

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.