Изложба „Нови Сад у априлском рату 1941“

Поводом 80-годишњице почетка Другог светског рата, у Спортској хали на Сланој Бари отворена је изложба „Нови Сад у Априлском рату 1941“. Изложба је отворена у склопу манифестације „Илиндански сабор“ који је организован испред Храма Вазнесења Господњег на Клиси.

Према речима директроа Историјског арихва града Петра Ђурђева, изложба је значајна јер осликава страдања Новог Сада у Другом светском рату због чега је понео титулу града хероја у СФРЈ.

„Сетимо се, када је 23. октобра 1944. године Нови Сад дочекао дан ослобођења, преко 20 хиљада људи је протерано, на хиљаде недужних цивила је погинуло и то је један од најтужнијих догађаја у историји нашег града. У култури сећања је и обавеза да се присетимо и тешких момената из нама не тако далеке историје“ реклао је Ђурђев.

Изложба је најпре била отворена у Историјском архиву града који има дугорочну сарадњу са Храмом на Клиси и због тога је и Хала на Сланој Бари одабрана за место приређивања изложбе.

„Новосађани јесу знатижељни када је историја њиховог града у питању и на овај начин успостављамо непосредан контакт са грађанима“ рекао је Ђурђев“.

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.