ОБИЉЕЖЕНО 160 ГОДИНА СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Свечаном академијом у Новом Саду крајем марта је обиљежен велики јубилеј, 160 година од оснивања Српског народног позоришта /СНП/, најстаријег српског театра.

Обраћајући се у СНП-у, министар културе и информисања Србије Маја Гојковић нагласила је да нема много установа културе које имају постојаност попут СНП-а.

„Српско народно позориште надживело је и царевине и монархије, показавши тиме да су уметност и култура вечне категорије. СНП је симбол културе не само Војводине већ и целе Србије“, додала је Гојковићева.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је, након што му је уручена златна медаља СНП-а за снажан развој и подршку тој културној институцији, да је част бити у овој улози и на овом мјесту данас.

„Немогуће је не осетити дивљење и поштовање због свих оних који су пре 160 година основали СНП, Јована Ђорђевића, Светозара Милетића, Стевана Брановачког, Јована Јовановића Змаја и многих других који су учествовали у том историјском подухвату“, истакао је Мировић.

Он је додао да је Покрајинска влада као оснивач СНП-а потпуно свјесна своје улоге и своје обавезе да обезбиједи услове за његово нормално функционисање и развој.

„Ту обавезу, истрајно и доследно, наставићемо да испуњавамо и у будућности. Важно је такође истаћи све оне који данас, упркос искушењима времена у ком живимо, носе репертоар и чувају вечни огањ трајања СНП-а“, рекао је Мировић.


Он је подсјетио је да је 2016. године буџет СНП-а био 600 милиона динара /око 5,1 милиона евра/, а да је данас 870 милиона динара /око 7,4 милиона евра/, са знатно увећаним средствима за програмске активности.

„Покрајинска влада уложила је и 139 милиона динара /око 1,2 милиона евра/, у опремање и реконструкцију СНП-а. Урадили смо то да никада не заборавимо идеје водиље оних који су пре 160 година основали најстарији професионални театар у нашем народу и да, као и они, и у уметничком и у сваком другом смислу гледамо и радимо у свом времену, али и испред свог времена“, навео је Мировић.

Управник СНП-а Зоран Ђерић нагласио је да је позориште на чијем је челу најважнија и највећа културна установа у Војводини, као и да је храм и светилиште српске културе.

Током свечане академије додијељене су и златне медаље „Јован Ђорђевић“ покрајинском секретару за здравство Зорану Гојковићу, као и Драгани Милошевић, покрајинском секретару за културу, јавно информисање и односе с вјерским заједницама.

Учесници академије подсјетили су се на све оне који су били носиоци и чувари мисије СНП-а, од великих управника Антонија Хаџића и Бранислава Нушића до величанствених глумаца Пере Добриновића и Димитрија Ружића.

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.