„Живот-Сан-Смрт- Европски оквири српског симболизма“ у Галерији Матице српске

Мало је рећи да је симболизам један од најинтригантнијих праваца у сликарству, управо том поглављу у историји уметности посвећена је најновија поставка у Галерији Матице српске под називом „Живот-Сан-Смрт- Европски оквири српског симболизма“.

Изложба „Европски оквири српског симболизма“заједничка је сарадња Народног музеја у Београду и Галерије Матице српске, а као њени аутори потписују се музејска саветница Снежана Мишић и професор Игор Борозан. Поставку је свечаним говором отворила потпредседница владе и министарка за културу и јавно информисање Маја Гојковић.

„Искрено ми је задовољство што вечерас имам прилику да вам се обратим и отворим изложбу која поред велике важности коју има као културни догађај, представља увод у један од најзначајнијих пројеката у области културе у нашој земљи у наредној години, а то је „Нови Сад – Европска престоница културе“, рекла је Гојковић.

Поставка обухвата чак седамдесет и седам радова из националних и европских музејских ризница и подељена је у девет целина, које јасно приказују најважније елементе симболизма.

„Народни музеј у Београду и Галерија Матице српске, као најстарије и најбогатије музејске установе које чувају важан део националне културне баштине, теже већ деценијама да заједничким залагањима одговоре на актуелна кретања у музејској струци. Верујући у снагу и вредности српског симболизма и значај његовог сагледавања у европским оквирима, припремили смо ову изложбу“, напоменула је управница ГМС Тијана П. Бугарски.

Поред великих имена нашег ликовног стваралаштва, од којих су само нека Пајо Јовановић, Влахо Буковац и Надежда Петровић, изложба обухвата и дела чувених аутора европске уметничке сцене.

Изложба на грандиозан начин представља интересантне карактеристике симболизма, као и неупитну улогу наше земље у тој сфери сликарства. Поставка ће бити отворена до 31. јануара 2022. године.

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.