ОДРЖАН 1. КОНГРЕС ПРИВРЕДНИКА СРПСКИХ КРАЈЕВА

У Привредној комори Војводине у Новом Саду- Мастер центар Новосадског сајма је одржан 1. КОНГРЕС ПРИВРЕДНИКА СРПСКИХ КРАЈЕВА.

Обзиром да је Удружење „Српски крајеви“ до сада радило на очувању културе и традиције и обједињавању српског културног простора, жељели смо да одемо и корак даље и покушамо да повежемо привреднике, локалне и регионалне заједнице и представнике цивилног сектора свих српских крајева. То је уједно и главни циљ овог Конгреса, па смо позвали представнике привредника, локалних и регионалних заједница, државних и покрајинских институција, те представнике удружења да на ,,једном мјесту“ упознају једни друге са проблемима и успјесима у пословању, друштвеном животу и опстанку српског народа у угроженим подручјима. Један од циљева овог пројекта је баш помоћ у развоју локалних заједница у којима је угрожен опстанак, па смо имали представнике српских општина у Федерацији БиХ и рубним подручјима Републике Српске, који су нас упознали са развојем привреде и проблемима у матичним срединама.

Дакле, општи циљ пројекта је међусобно повезивање локалних заједница са привредницима и удружењима (цивилни сектор), чији смо и сами представници. Желимо направити овај Конгрес традиционалним, и у наредним годинама окупити што већи број учесника из разних српских крајева, међусобно их повезати и помоћи свима да буду успјешнији у свом раду. Намјера нам је, такође, допринијети Новом Саду у развоју конгресног туризма тј. да добије још једну значајну манифестацију која би била препознатљива и посјећена.

Уколико успијемо у нашим намјерама, везаним за овај Конгрес, у будућности  очекујемо бољу сарадњу међу свим учесницима, као и њихов напредак у развоју и јачање међусобне повезаности неким заједничким пројектима.

Поред привредника и представника удружења, на Конгресу су дискутовали:

– Славиша Рујевић, председник Удружења „Српски крајеви“
– Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији
– Др Јован Вујичић, генерални секретар Привредне коморе Војводине
– Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине
– Бранислав Бандић, помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам
– Сергеј Тамаш, помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам
–  Небојша Војновић подсекретар Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу
–  Душица Рунић, начелница Општине Дрвар
–  Небојша Радивојша, начелник Општине Гламоч
– Милан Грбић, начелник општине Петровац-Дринић
– Ранка Срдић Милић, председница „Савеза крајишких удружења“ као представник цивилног сектора – удружења

Закључци са Конгреса су:

 • Сви учесници су били једногласни да је овај Конгрес оправдао очекивања и указао на неопходност повезивања привредника, удружења (цивилног сектора), локалних, регионалних, покрајинских и државних институција, а све то у циљу економског развоја свих српских крајева.
 • У име Представништва Републике Српске у Србији, директор Млађен Цицовић, је указао на потребу за оваквим окупљањима, дао велику подршку Удружењу „Српски крајеви“, обећао подршку у наредним годинама и позвао све учеснике да дају свој максимални допринос овом Конгресу у будућности.
 • Од стране начелника општина Дрвар, Гламоч и Петровац-Дринић, које су међу најугроженијим крајевима за опстанак и останак становништва, је упућен отворен позив привредницима да улажу у ове српске крајеве истичући потенцијале, природне ресурсе попут шумског богатства, различитих видова пољопривреде, туризма, те могућности за покретање породичног посла. Закључено је да би за запошљавање у овим крајевима, у почетку, било најбоље наћи начин да се подржи оснивање малих и средњих предузећа и породичног бизниса. На предлог Душице Рунић, начелнице општине Дрвар, закључено је и да би била неопходна улагања у финалну производњу, јер до сада су у укупној привреди ових крајева најмање заступљени управо финални производи.
 • Запошљавањем, културним, спортским и разним другим садржајима омогућило би се младима да остану на својим огњиштима у угроженим подручјима.
 • На предлог Небојше Војновића, подсекретара у Покрајинској влади, утврђено је да је у локалним заједницама неопходно обезбједити прецизну евиденцију индустријских зона, регулисане имовинско-правне односе, те дефинисати све неопходне услове за инвестиције. Као позитиван примјер, наведено је улагање ,,Јумка“ Врање у општини Дрвар и запошљавање 100 радника, уз подршку Председника Србије.
 • У наредном периоду неопходно је радити на обезбеђивању услова за увођење у законске оквире помоћи Србије према Републици Српској и српским општинама у Федерацији БиХ.
 • Потребно је изнаћи законске могућности да Покрајинска влада подржи старт-ап предузећа и остале видове запошљавања у општинама Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово и Босански Петровац.
 • На предлог г. Млађена Цицовића, закључено је да је неопходно направити допис и организовати састанак са Комесаром за избеглице г. Цуцићем, те предложити могућности помоћи избјеглим лицима – повратницима у повратничким срединама у виду запошљавања.
 • До наредног Конгреса обезбједити учешће представника локалних заједница и привредника и из многих других српских крајева, како би били свеобухватнији.
 • Уз констатацију, да је тренутно недовољно добра комуникација са привредницима, закључено је, да се до наредног Конгреса та ситуациација побољша и да се сви учесници обавежу да обезбједимо бројније учешће привредника.
 • Завршни закључак свих учесника је да је Конгрес био веома успјешан и да је покренуо многа важна питања у економском повезивању српских крајева с могућношћу помоћи најугроженијим подручјима.

  Славиша Рујевић

          Фото: Јован Чича и Зоран Ивезић

Нема коментара

Оставите одговор