OСНОВАН САВЕЗ КРАЈИШКИХ УДРУЖЕЊА У НОВОМ САДУ

Синоћ је у Великој сали Покрајинске скупштине, у Новом Саду, пред око 200 гостију и делегата одржана Оснивачка Скупштина Савеза крајишких удружења- Савеза Крајишника.

Идеја је дуго тињала у срцима заговарача, потврђена кроз многе заједниче подухвате, а исфорсирана нужношћу тренутка.

DSC_6897

Подршку кроз поздравне говоре упутили су представници СПЦ, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, члан Градског вијећа за културу Вања Вученовић, секретар Покрајинске скупштине Ђорђе Милићевић и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Сви су били јасни и одлучни да свако укрупњавање организација на завичајној основи може само да допринесе Србима као народу.

Посебно је био емотиван и наглашен говор министра Вулина, што је свакако пријало присутнима. Осврнувши се на потребу очувања Републике Српске и поносно истицање поријекла, као битне одреднице у животној мисији.

Директор Представништа РС, кога иначе сва завичајна удружења респектују и имају с њим коректну сарадњу, пренио је поздраве од предсједника Српске Милорада Додика Скупштини удружења, што је прихваћено са задовољством.

Међу гостима су виђени угледни академици, народни посланици, културно-научни радници, генерали ВРС и полиције, предсједници општина, представници политичких партија, разних покрета, остварени крајишки привредници и директори јавних предузећа.

У руководеће органе Савеза су изабрани за предсједника Скупштине Здравко Ињац, замјеник му је Драган Којић,  секретар је Душко Ћутило, док је замјеник предсједника УО Славиша Рујевић, а предсједница Ранка Срди Милић.

DSC_6953

Прочитани су циљеви и задаци за које ће се залагати Савез у будућности, као први је очување идентитета Срба Крајишника, његовање културе, традиције, обичаја, унапређивање сарадње на релацији завичај – нова мјеста живљења као и афирмисање и позиционирање Крајишника у друштву.

Напомињемо, да је у Савез ушло 17 удружења и то из различитих насељених мјеста Војводине, чак једно из Београда. Дакле сви који су испољили вољу, доказали се кроз заједничке акције и испоштовали правно формалну процедуру. Најављени су и нови кандидати за улазак који имају тренутни статус посматрача.

DSC_6987

  • У свом обраћању изабрана предсједница Ранка Срдић Милић је рекла – да је добро дошао у Савез свако ко неће одмагати. База су удружења из Бањалучке крајине, али то није препрека за све који прихватају наша начела и одредбе статута. И до сад смо били запажени, а са Савезом желимо тоталну јавну афирмацију.  Времена су тешка, ми смо спремни на суочавања, уз благослов надлежних институција оствариваћемо циљеве. Приритет нам је Република Српска и општине у Федерацији.

С обзиром да се руководство ограђује од могућности политичког уплива икада, и ако се по јутру дан познаје, обогаћени смо институнационалисањем озбиљне заједнице.

 

Информативна служба ,,Српски крајеви„

Нема коментара

Оставите одговор