Стрма равница

На дан Музеја Војводине, у уторак 26. октобра 2021. године у 19 сати, је отворена изложба Стрма равница – Сто година од колонизације Војводине 1921. године аутора Богдана Шекарића музејског саветника и Димитрија Михајловића кустоса-историчара.

Као резултат теренског истраживања у преко 30 места широм Војводине, изложба Стрма равница представиће један век старо материјално и културно наслеђе колонистичке популације на војвођанским просторима. Од одликовања, оружја, докумената, народних ношњи до пољопривредних радила, грађе, алата, покућства и фотографија, Стрма равница тежи дочарати свакодневне изазове у животу обичног човека, српског добровољца колонисте, који је за своје заслуге у Првом светском рату колонизован на добијену земљу у Банату, Бачкој, Барањи, Срему и Славонији.

Изложбу ће употпунити пет документарних филмова о сећању сведока окупације у Другом светском рату, депортацијe и логорисања добровољачких породица, рушења споменика Краља Петра I Карађорђевића, градње добровољачких насеља и прављења хране карактеристичне за стари завичај колониста.

Највећи број изложени предмети власништво је породица потомака српских ратних добровољаца. Уз њихову помоћ, али и уз помоћ рецензената, стручних сарадника, колега, пријатеља и осталих људи добре воље, изложба Стрма равница по први пут ће јавности представити наслеђе српских добровољаца колониста сачувано и отргнуто од заборава напорима њихових потомака.  

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.