Отворена изложба Сава Текелија (1761 – 1842)

У уторак, 16. новембра у Малом изложбеном салону Музеја отворена је изложба Сава Текелија (1761 – 1842). Ауторке изложбе су музејске саветнице: Љубица Отић и Милкица Поповић.

На отварању изложбе, присутним гостима, су се обратиле директорка Музеја мр Тијана Станковић Пештерац и Њена екселенција Силвија Давидоју, амбасадорка Румуније.

Обе су истакле задовољство што се овом изложбом још једном скреће пажња на личност Саве Текелије, Србина из Арада, ванвременског човека, значајног за читав регион чија биографија и данас треба да буде пример свима да дисциплином и вољом сваки циљ постаје достижан. Такође су изразиле задовољство што ће новембар у Музеју бити обележен програмима инспирисаним Румунијом и што је на тај начин ударен камен темељац будућој сарадњи Музеја и Амбасаде.

Изложба је припремљена у циљу обележавања 260 година од рођења Саве Текелије, са намером да од следеће године постане део нових просторија Савеза Срба у Румунији (Арад) када ће се обележити још један јубилеј – 180 година од смрти Саве Текелије. У то име међу гостима су се нашли и представници Савеза Срба у Араду, почасни председник Славомир Гвозденовић, који је надахнутим говором о Сави Текелији, отворио изложбу.  Такође отварању су присуствовали и садашњи председник Савеза Срба и посланик у Румунском парламенту, Огњан Крстић и потпредседник Дарко Воштинар.

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.