Светски дан српског кола у Новом Саду

Поводом присаједињења Војводине и ослобођења града Новог Сада 1918. године, на платоу СПЕНС-а свечано је отворен 13. Фестивал златних ансамбала Србије, а уједно и обележен Светски дан српског кола.

Саборним извођењем нишког Кокњешта, са око 300 учесника, отворен је Фестивал златних ансамбала Србије. Након тога, културно-уметничка друштва из целе земље, надметала су се у појединачном надигравању, где ће најбољи понети награду „златно колце“.

Српско коло уврштено је на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа света и као такво треба да се негује и велича, каже организатор Милорад Лонић. – „Надам се да ћемо уживати у програму који негује културу сећања на наше претке и на наше велике догађаје који су се десили овде у Новом Саду 1918. године поводом присаједињења матици Србији.“

Овај фестивал поред великог и значајног празника за нашу земљу и народ, слави младост, креативност и лепоту традиционалне игре, песме, обичаја и ношњи српског народа, као и осталих народа који живе на територији не само Војводине, већ и целе Србије, истиче члан Ансамбла „Вила“ СКУД „Железничар“ Остоја Калаба.

Ова културна манифестација се одржава уз подршку Града Новог Сада, Министарства културе и информисања Републике Србије, а у организацији Савеза културно-уметничких друштава Србије и Ансамбла „Вила“ СКУД „Железничар“ из Новог Сада.

Круна фестивала био је гала концерт златних ансамбала Србије где су наступили најбољи играчки ансамбли културно-уметничких друштава из наше земље: Академски фолклорни ансамбл „Оро“ Ниш, СКЦ „Стефан Немања“ Краљево,  АКУД „Иво Лола Рибар“ Београд,  КПД „Једнота“ Гложан, Ансамбл „Вила“ СКУД „Железничар“ Нови Сад, након чега је одржано премијерно извођење кореографских минијатура инспирисаних српским колом.

Нада Зелић

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.