12. ВОЈВОЂАНСКА КОСИДБА

У Бачком Добром Пољу, у организацији удружења ,,Војвођанска косидба“ из истоименог мјеста и Туристичке организације општине Врбас, у недјељу 23.5.2021, је одржана традиционална манифестација у презентовању обичајних привредно-спортских дисциплина, под називом Војвођанска косидба и то 12. пут по реду. За оквире ове године, и уз праћење здравствених мјера, више него успјешно и посјећено.

 

До сада најбоље издање домаћина. Прелијеп амбијент и комплетна режија сегмената дана.

Посебно осмишљена сцена тзв. бине са посвојеним ливадским елементима, те једнообразни изложбени штандови завичајне оријентације, обиљежена косидбена поља и путокази до ливаде, пристојан фонд награда и добар културно-умјетнички програм.

Богами се имало шта чути од извођача, казане ријечи и поуке су јежиле епидерму достојних потомака. На крају, за љубитеље српске народне музике оригинални Миломир Миљан Миљанић, с пјесмом и нотама прошетао је кроз све српске регије.

Право је задовољство било тог дана бити дио бачкопољског амбијента. А и народ се ужелио сусрета и догађаја, што се дало примјетити.

Такмичили су се косци у три категорије: јуниори, сениори и жене. Трава понијела ко на кишној години, за око прелијепа али за косити потешка и ижђикљала. Жири чврстог става прилично се сложио у оцјени и рангирању. Три првопласирана су 3. мјесто Зоран Ракита, родом из Јања а сад живи у Ветернику, 2. мјесто Небојша Спасојевић из Кадине Луке – општина Љиг и побједник косидбе Недјељко Керлец, такође из Јања, живи у Руменци.

У надвлачењу конопца, петочлане габаритне екипе су заорале петама земљу. Треће мјесто је остало домаћинима – екипи ,,Бачко Добро Поље“, друго мјесто је припало ,,Јањанима“, а са шампионским пехаром у рукама отишла је кући – екипа ,,Завичајно удружење Мањача“ из Буковца.

У бацању камена с рамена 3. мјесто је заузео Ненад Шодоловић, други је Горан Ћоралић а најдуже је бацио камен, побједник Бранислав Љубовић.

Битно је напоменути да су били присутни, и обратили се при отварању манифестације, Душко Ћутило, директор фонда за пружање помоћи избеглим и расељеним лицима и за сарадњу са Србима у регину, Борислав Максимовић, самостални стручни сарадник у Представништву Српске у Србији, Предраг Ројевић предсједник општине Врбас, те чланови општинског вијећа општине Котор Варош.

Закључак је, да су овакви сусрети насушна потреба за очување здраве свијести, чистоће духа и јачање моралног вриједновања.

Куриозитет је истаћи да је ову светковину послије прекида  поново покренула , очувала и дала јој регионални значај – довођењем косаца чак и из Словеније, предсједница удружења, жена по имену Цвијета Цеца Кнежевић, љубитељ косидби и сама успјешан косац.

Без традиције смо, уистину, папир на вјетру. Овакви догађаји на здравој основи, зближавају људе, стабилизују и повезују покидане и раслабљене редове и што је најбитније- враћају младе у бразду генетског кода.

Јуче је достојно истакнута регионална тробојка српског јединства  Војводина- Крајина -српска Црна Гора.

На здравље организаторима, учесницима и посјетиоцима.

 

Текст: Ранка Срдић Милић

Фото: Конија и Јован Чича

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

VestiСтазама завичаја

Бачко Добро ПољеБорислав МаксимовићВојвођанска косидбаДушко ЋутилоЗавичајно удружење "Мањача"Зоран РакитаМиломир МиљанићНебојша СпасојевићНедјељко КерлецПредраг РојевићЦвијета Цеца Кнежевић

Коментари су затворени.