12. ВОЈВОЂАНСКА КОСИДБА

У Бачком Добром Пољу, у организацији удружења ,,Војвођанска косидба“ из истоименог мјеста и Туристичке организације општине Врбас, у недјељу 23.5.2021, је одржана традиционална манифестација у презентовању обичајних привредно-спортских дисциплина, под називом Војвођанска косидба и то 12. пут по реду. За оквире ове године, и уз праћење здравствених мјера, више него успјешно и посјећено.

 

До сада најбоље издање домаћина. Прелијеп амбијент и комплетна режија сегмената дана.

Посебно осмишљена сцена тзв. бине са посвојеним ливадским елементима, те једнообразни изложбени штандови завичајне оријентације, обиљежена косидбена поља и путокази до ливаде, пристојан фонд награда и добар културно-умјетнички програм.

Богами се имало шта чути од извођача, казане ријечи и поуке су јежиле епидерму достојних потомака. На крају, за љубитеље српске народне музике оригинални Миломир Миљан Миљанић, с пјесмом и нотама прошетао је кроз све српске регије.

Право је задовољство било тог дана бити дио бачкопољског амбијента. А и народ се ужелио сусрета и догађаја, што се дало примјетити.

Такмичили су се косци у три категорије: јуниори, сениори и жене. Трава понијела ко на кишној години, за око прелијепа али за косити потешка и ижђикљала. Жири чврстог става прилично се сложио у оцјени и рангирању. Три првопласирана су 3. мјесто Зоран Ракита, родом из Јања а сад живи у Ветернику, 2. мјесто Небојша Спасојевић из Кадине Луке – општина Љиг и побједник косидбе Недјељко Керлец, такође из Јања, живи у Руменци.

У надвлачењу конопца, петочлане габаритне екипе су заорале петама земљу. Треће мјесто је остало домаћинима – екипи ,,Бачко Добро Поље“, друго мјесто је припало ,,Јањанима“, а са шампионским пехаром у рукама отишла је кући – екипа ,,Завичајно удружење Мањача“ из Буковца.

У бацању камена с рамена 3. мјесто је заузео Ненад Шодоловић, други је Горан Ћоралић а најдуже је бацио камен, побједник Бранислав Љубовић.

Битно је напоменути да су били присутни, и обратили се при отварању манифестације, Душко Ћутило, директор фонда за пружање помоћи избеглим и расељеним лицима и за сарадњу са Србима у регину, Борислав Максимовић, самостални стручни сарадник у Представништву Српске у Србији, Предраг Ројевић предсједник општине Врбас, те чланови општинског вијећа општине Котор Варош.

Закључак је, да су овакви сусрети насушна потреба за очување здраве свијести, чистоће духа и јачање моралног вриједновања.

Куриозитет је истаћи да је ову светковину послије прекида  поново покренула , очувала и дала јој регионални значај – довођењем косаца чак и из Словеније, предсједница удружења, жена по имену Цвијета Цеца Кнежевић, љубитељ косидби и сама успјешан косац.

Без традиције смо, уистину, папир на вјетру. Овакви догађаји на здравој основи, зближавају људе, стабилизују и повезују покидане и раслабљене редове и што је најбитније- враћају младе у бразду генетског кода.

Јуче је достојно истакнута регионална тробојка српског јединства  Војводина- Крајина -српска Црна Гора.

На здравље организаторима, учесницима и посјетиоцима.

 

Текст: Ранка Срдић Милић

Фото: Конија и Јован Чича

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.