„Путујуће шаре Србије“ у КЦ „Свилара“

Изложба “Путујуће шаре Србије“ београдске уметнице Милице Живадиновић, која од 1999. године живи и ствара између Париза и Београда, отворена је у Културној станици “Свилара“.

Радови представљају стилизоване шаре са чувених пиротских ћилима, транспоноване у аутентичне слике у уљу на платну, као и савремено виђење тог традиционалног мотива у примењеном стваралаштву.

Миличин пројекат “Калеидоскоп Србије – Пиротски ћилим“, 2019. године добио је подршку на конкурсу Министарства културе и информисања, а шаре са ћилима носе снажну симболику, јер су представљале заштиту куће, чувале богатство, нематеријално и материјално.

Изложбу организују Француски институт у Србији – огранак у Новом Саду, Културна станица “Свилара“ и Фондација “Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“.

„Ова изложба је изузетна прилика да се кроз модеран ликовни језик упознамо са богатством и лепотом нашег фолклора, у овом случају, израженим у чувеним пиротским ћилимима. Спој савременог и традиционалног у уметности даје једну нову вредност, заокружену целину која је веома убедљива и пријемчива. Трудимо се да подржимо ствараоце који негују културну баштину, као и савремене уметнике, али је заиста право задовољство када ти важни елементи идентитета буду заступљени на једном месту. Драго ми је што Културне станице, које смо формирали у оквиру пројекта Европска престоница културе, живе активно и доприносе основним постулатима наше културне политике, децентрализацији и партиципативности. Имамо добру сарадњу са Француским институтом у Србији и радујем се свим будућим заједничким пројектима“, истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић на отварању изложбе.

Како се још на отварању могло чути, пиротски ћилими изузетне лепоте и квалитета украшавају многе институције од значаја, домове породица и увеличавају приватне и јавне свечаности, а пројекат “Путујуће шаре Србије“, на упечатљив начин представља богатство те орнаментике у свету. Изложба је отворена до 22. децембра.

Пројекат СТАЗАМА  ЗАВИЧАЈА је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари су затворени.